Search
× Search
Language
Menu
  1. Κεντρική Σελίδα
  2. Γνωρίστε τη Λευκάδα
  3. Lefkada Guide App
  4. Lefkada Guide News
  5. Επικοινωνία
Minimize

Φακές Εγκλουβής

Φακές Εγκλουβής
LefkadaGuide

Φακές Εγκλουβής

Στο γυμνό και τραχύ οροπέδιο της Εγκλουβής, μια περιοχή που γοητεύει τον επισκέπτη, γίνεται η καλλιέργεια της περίφημης Εγκλουβισάνικης φακής.

Τη φήμη της η φακή Εγκλουβής την απέκτησε χάρη στην ποιότητα και την  νοστιμιάς της που την κάνουν πραγματικά ασυναγώνιστη. Το μυστικό της βρίσκεται στον πατροπαράδοτο, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων,   τρόπο της καλλιέργειας της.

Το βοτάνισμα της φακής γίνεται την άνοιξη. Είναι η εποχή που το φυτό πρέπει να καθαριστεί από τα αγριόχορτα. Είναι μια κουραστική  εργασία, χρειάζεται επιμέλεια και πρέπει να επαναληφθεί  αρκετές φορές.

Ακολουθεί το μάζεμα, στις αρχές του Ιούλη. Όταν ο ήλιος ξηράνει τον καρπό έρχεται η σειρά του αλωνίσματος. Σ’ αυτό το στάδιο ο σανός τρίβεται με την παραδοσιακή «σβάρνα». Αφού ο καρπός απελευθερωθεί, σωριάζεται μαζί με το άχυρο για να είναι έτοιμος για το ανέμισμα.

Στο ανέμισμα χρειάζεται ο μαΐστρος, βορειοδυτικός άνεμος, που συνήθως φυσάει το απόγευμα και είναι σταθερός. Με τη βοήθεια του ανέμου ο καρπός της φακής ξεχωρίζει από το άχυρο και στη συνέχεια κοσκινίζεται για να καθαριστεί.

Η 6η Αυγούστου είναι παραμονή του εορτασμού του Αγίου Δονάτου. Μετά τον εσπερινό, στον περίβολο του Αγίου Δονάτου και σε υψόμετρο 900 μέτρων, μαζεύεται όλο το χωριό αλλά και επισκέπτες. Σε μεγάλα καζάνια βράζουν τις φακές, που μόχθησαν τόσο πολύ γι’ αυτές, και κερνούν τους καλεσμένους, συνοδεύοντας τες με ελιές, λευκαδίτικο κρασί και παστές σαρδέλες.


Print
5597 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.

Minimize

Κατηγορίες

Categories

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2013 Lefkada Guide